Bestrijden van parasieten en ontwormen

Ixodes teekIn onze praktijk kunt u terecht voor advies om zo efficiënt mogelijk aan parasieten bestrijding te doen, zowel preventief als na besmetting. Bij ons kan u de nieuwste, beste middelen verkrijgen.

Maar misschien verkiest u het medicament dat de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft. Voor elk dier en elke situatie kiezen we de beste en efficiëntste oplossing.

Vlooien preventie

  • Spot on druppels, halsbanden of tabletten.
  • Top seizoen van juni tot en met oktober.
  • Bij hondenkennels, scholen en allerlei bijeenkomsten: het hele jaar door.

Teken preventie 

  • Spot on druppels of halsband: hier steeds de nieuwste producten te verkrijgen.
  • De nieuwste generatie: heel effectieve tabletten die 1 of 3 maanden actief zijn.

Ontwormen van de hond en kat

Bij honden en katten komen twee verschillende soorten wormen voor: lintwormen en rondwormen. De rondwormen: spoelwormen, haakwormen en zweepwormen hebben hun naam te danken aan hun typisch uitzicht, namelijk rond. Er bestaan zowel mannelijk als vrouwelijke rondwormen. Enkel de vrouwelijke wormen kunnen eitjes leggen.

Als de omgeving besmet is met wormeieren, kunnen die onder andere op de vacht van uw hond of kat terecht komen. Bij het likken van de vacht kunnen die opgenomen worden. Ook door het opeten van besmette prooien zoals muizen kunnen huisdieren besmet worden. Een teef of poes die drachtig is kan de kittens of pups besmetten via de moedermelk. Een teef geeft de wormen ook al voor de geboorte door aan haar pups via de baarmoeder.

Drie weken na de opname van de eieren zijn de wormen volwassen en die kunnen dan weer massaal veel eieren produceren en de omgeving contamineren. Volwassen rondwormen kunnen tot 200.000 eitjes per dag produceren. Van de volwassen populatie honden zijn 20 tot 30 % besmet. De meeste dieren tonen geen symptomen van besmetting.

Bij pups die zwaar besmet zijn kan dit leiden tot braken, hoesten, diarree, opgezette buikjes en een doffe vacht. Bij erge gevallen kan het leiden tot bloedarmoede. Bovendien is er steeds sprake van weerstandsvermindering. Besmettingen kunnen ook uitzonderlijk bij mensen (en vooral kinderen) voorkomen.

wormLintwormen leven in de darm van honden en katten. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele meters lang worden. Ze bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen lintwormeitjes. Deze lintwormschakels zijn te vinden in de uitwerpselen of op de vacht van onze hond of kat. Ze lijken op een rijstkorrel.

Deze schakels, die gevuld zijn met eitjes, worden opgenomen door een ander dier (een tussengastheer) zoals vlooien, muizen en konijnen. Hierin zullen de eitjes zich ontwikkelen tot lintwormlarven. Door de tussengastheer op te eten, wordt de hond of kat besmet. De larven komen vrij in de darm en ontwikkelen zich tot volwassen lintwormen. De meeste dieren vertonen geen symptomen maar soms kan besmetting leiden tot gewichtsverlies, een doffe vacht of verminderde weerstand aan ziekten.

Pups en jonge honden moeten erg frequent ontwormd worden.
Op 2,4 en 6 weken en dan maandelijks tot 6 maanden .
Op 9 en 12 maanden en dan minimuum 2x/ jaar voor honden met weinig risico op besmetting.
Tot minimaal 4 maal per jaar bij meer risico op besmetting.
U kan bij ons de middelen krijgen die het best geschikt zijn voor uw dier zowel curatief als preventief.